Schoenen
De onverwachtsheid van voorspelbare onoverkomelijkheden
Sommige dingen zijn onoverkomelijk, en dingen die onoverkomelijk zijn, zijn per definitie uiterst voorspelbaar, maar presenteren zich jammergenoeg altijd onverwacht. Wat u ook doet en hoe goed u zich ook voorbereid, ze zullen u overkomen. Vroeg of laat.
Wie heeft het niet meegemaakt: u denkt op straat iemand te herkennen en u begroet deze persoon uitermate enthousiast. Het object van uw jovialiteit draait zich om en blijkt iemand te zijn met wie u totaal onbekend bent… Wat te denken van het openbaar vervoer? Altijd is de trein (desgewenst bus, tram of metro) te laat. Behalve die ene dag dat u te laat bent… En hoe zit het met uw tenen? Het is min of meer wetenschappelijk bewezen, dat elke keer wanneer u zich van uw schoenen ontdaan hebt, uw tenen pijnlijk gestoten zullen worden… Is hier iets aan te doen? Nee, beste lezer. Nee. Onoverkomelijk.
Trekt u zich de schoenen maar eens uit en loopt u eens door uw huis heen. U bent zich bewust van de kwetsbaarheid van uw tenen en dus bent u erg oplettend. Het vervelende van onoverkomelijkheden is, dat ze uiterst voorspelbaar zijn, maar zich jammergenoeg ook altijd onverwacht presenteren. Tien tegen één, dat u zich de tenen pijnlijk stoot op het moment dat u zich niet meer bewust bent van het feit dat u schoenloos bent.
Een ander voorbeeld, helaas nog steeds zonder schoenen. U loopt wederom door uw huis heen en u bent zich niet meer bewust van uw schoenloosheid. U pakt iets uit een kast of van een tafel. Ik kan u verzekeren dat dit funest is voor uw tenen, aangezien er iets zal vallen. Uiteraard zal dit object niet de zwaartekracht bevestigen door ergens naast uw tenen neer te komen, maar dit voorwerp zal precies, exact, alsof het wiskundig berekend is, op uw tenen vallen. Is dit frustrerend? Nee, beste lezer. Nee. Uiterst voorspelbaar.
N.B. (Even geheel tegen de structuur van de tekst in, zal ik nu het als tweede genoemde voorbeeld behandelen. Dit om een nagenoeg logische opbouw en daarmee een zekere voorspelbaarheid te voorkomen.)
De trein. Denkt u zich eens in: u bent een student (wat op zich niet ondenkbaar is en zeker niet onindenkbaar) en u moet elke ochtend de trein van 8h45 halen, om uzelf zo rond 9h45 op college te aanwezig te melden. In het ongelukkige geval dat u deze trein mist, kunt u natuurlijk ook de volgende trein (die van 9h02) nemen, welke om 9h19 op het overstapstation aankomt. Toevallig vertrekt exact op dat tijdstip de laatste metro die ervoor kan zorgen dat u op tijd aankomt.
Elke ochtend presteert de machinist het om de trein zo rond 8h47 binnen te laten lopen. Behalve die ene dag dat u te lang onder de douche heeft gestaan en om 8h46 het perron op komt stuiven. U kijkt tegen de achterlichten van de trein aan.
Het heeft overigens geen zin om uzelf voor de gek te houden en zich te verplichten de trein van 8h32 te halen. Dit betekent dat u eerder op moet staan en daardoor raakt uw biologische ritme in de war. Bovendien heeft u zichzelf veel te snel door. U zult elke dag chagrijnig zijn omdat u systematisch de trein mist (u staat te laat op) en daarnaast kunt u zichzelf alleen voor de gek houden als u zich niet van dat droevige feit bewust bent. U bent dus kansloos en komt een kwartier te laat. Irritant? Nee, beste lezer. Nee. Jammergenoeg onverwacht.
N.B. (Overigens is het wel erg academisch en is het in het geval van een college academische vaardigheden misschien zelfs wel aan te raden u te richten op de trein van 9h02. Het is noemenswaardig te vermelden dat het absoluut noodzakelijk is deze trein ook daadwerkelijk te halen, aangezien een academisch halfuurtje niet bestaat.)
Om sommige mensen te tonen dat ik niet elke vorm van logica ontbeer, zal ik dit schrijven besluiten met een concluderend woord gericht aan u. Kan een komkommer efficiënt zijn? Hoe staat het met de genotsinflatie van de gemiddelde Nederlander? Wat is het belang van irrelevante dingen? Deze en meer interessante kwesties zullen een volgende keer aan de orde komen.
Maar… wat dan te zeggen van het eerste voorbeeld? Aangezien u dit zelf al hebt ervaren, zal ik er hier niet verder over uitweiden. Een conclusie? Nee, beste lezer. Nee. Want na het lezen van bovenstaande heeft u namelijk zelf al een conclusie getrokken. Onvermijdelijk.
dutchess