Graffiti – stille tekens
Graffiti als rebelisme vinden we voor het eerst terug in de eerste eeuw na christus. In de stad pompei alleen al werden zo’n 1500 “tags” gevonden. Alhoewel er grote verschillen zijn met de hedendaagse graffiti, is de grote over eenkomst, het feit dan men wilde vertellen dat men ergens op een bepaalde datum of tijd geweest was. In het vroegere Rome gebruikten de christenen graffiti om hun verboden geloof toch naar buiten te brengen. De catacomben buiten de stad werden helemaal onder “getagd” en zelfs in het colliseum zijn “tags” gevonden van mensen die wilden laten weten dat zij in het colliseum waren geweest.
Onderzoek wijst uit dat elke cultuur en beschaving z’n eigen soort graffiti heeft, of heeft gehad. Het gebruik van stiften, spuitbussen, stickers, posters, etc, is slecht een reactie op de vooruitgang. Elke generatie van elke cultuur en beschaving heeft wel eens willen zeggen: “Ik was hier”. Vele mensen vinden, dat het bezig zijn met graffiti, getuigd van a-sociaal gedrag, maar als men verder kijjkt dan de boodschappen op de muur, dan vind men een van de sociaalste culturen ter wereld.
Ras, afkomst, en leeftijd tellen niet in deze cultuur.
Slecht kunde telt.
Het is een van de weinige culturen die er internationaal, dezelfde regels op nahoud, en handhaven. Men respecteert elkaars “Uitspattingen”, en als er iemand de regels overtreed, word hij of zij gecorrigeerd. Graffiti is meer dan alleen verf op de muur. Het is een echte cultuur. Een cultuur met z’n eigen regels, taal en manier van oorlogvoeren. Er zijn verschillende crews bestaande uit verschillende schrijvers. Elke schrijver is wel zodanig individueel dat het kan zijn dat hij of zij bij meerder crews schrijft. Natuurlijk moet er wel onderscheid gemaakt worden tussen de startende spuiter en de doorgewinterde schrijver (kings). Want, ook al zijn de startende spuiters de toekomst van de graffcultuur, met hun geoefen is het slechts antipathie wat ze oproepen.
Een doorgewinterde schrijver wekt, daarentegen, respect op vanwege zijn vaardigheden met kleuren en spuitbussen. Denk daar eens aan wanneer er weer een zeer kleurrijke piece voorbij komt. Noem het niet direct vandalisme maar denk er eens wat verder over na. In elke grote piece zit vele uren werk, en voorbereiding.
Onthoud: Een “KING” is net zo behendig met de spuitbus als michelangelo of da vinci was met de penceel.
perril mayhem